Fernet Branca

  • 83.00 ZŁ

Fenet-Branka to 39-43% destylat ok. 27 ziół i przypraw z czterech kontynentów (przepis jest strzeżoną tajemnicą), z których najciekawsze to szafran, mirra, liście koki, aloes, kardamon i kora chininowa. Jeśli dodamy owoce piołunu, korzeń rzeń-szenia i skórkę pomarańczy, nie odbiegniemy za daleko od porównań smaku eliksiru, do aptekarskiej mikstury ze zmielonych owoców o posmaku błota. Jednak właściwości terapeutyczne trunku są ponadwalorami smakowymi, zdecydowanie cenniejsze i wybaczające wszystkie grymasy twarzy, z chwilą ulgi jaką przynosi Fernet Branca na układ pokarmowy. Kto próbował, ten potwierdzi. Niezwykle lekko strawny napój wręcz odmładza nasze trzewia. W Kalifornii Ferneta pija się z piwem imbirowym w drinku o nazwie „lufka”, świetny jest w połączeniu z miętą, a we Włoszech dodany do kawy zmienia zwykłe espresso w cafe coretto e la morte (espresso ze śmiercią).

Napisz recenzję

Uwaga: Nie używaj HTMLa!
    Źła           Dobra