Portia Prima La Encina

  • Dostępność: W magazynie
Dodaj do koszyka
  • 125.00 ZŁ

Kraj Hiszpania
Region Ribera del Duero DO
Szczep Tempranillo
Barwa Czerwone
Smak Wytrawne
Pojemność 0,75l
Alkohol 14,5%
Nagrody Platynowy medal, 97 pkt. Decanter Asia Competition 2018 (rocznik 2016) 94 pkt. James Suckling (rocznik 2016)

Pochodzi z pojedynczej winnicy La Encina, będącej prawdziwym skarbem bodegi. La Encina leży w tzw. „Złotym Trójkącie” Ribera del Duero, na zboczu wzgórza w idealnym układzie północ-południe, na wysokości ponad 850 metrów i obsadzona jest wyłącznie odmianą Tempranillo. Portia Prima dojrzewa przez 15 miesięcy w beczkach z francuskiej dębiny. Charakteryzuje się intensywnie wiśniową czerwienią z refleksami rubinowymi i kompleksowym bukietem o złożonych aromatach kandyzowanych owoców, przypraw, mięty i prażonych ziaren kawy. W ustach wino doskonale zbalansowane, o wzorcowej strukturze. Długi finisz podbity starzeniem w beczce. Idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięs, grzybowym risotto, tłustymi rybami takimi jak tuńczyk czy dorsz oraz ze średnio dojrzałymi serami.

Informacje
Kraj Hiszpania
Region Ribera del Duero DO
Szczep Tempranillo
Barwa Czerwone
Smak Wytrawne
Pojemność 0,75l
Alkohol 14,5%
Nagrody Platynowy medal, 97 pkt. Decanter Asia Competition 2018 (rocznik 2016) 94 pkt. James Suckling (rocznik 2016)

Napisz recenzję

Uwaga: Nie używaj HTMLa!
    Źła           Dobra

Tagi: hiszpańskie wino, portia prima, espana wina, portia, riera del duero, tempranillo, wytrawne wino, czerwone wino