Chablis 1er Cru Vienot


  • Dostępność: Już wkrótce!

  • 219.00 ZŁ

Kolor jest jasny, złotawo-zielony.
Zapach jest elegancki i złożony, z aromatami dojrzałych owoców (krzewów brzoskwiniowych) i nutami roślinnymi oraz mineralnymi.
W ustach jest krągłe, przyjemne i wręcz tłuste, z akcentami maślanymi, kwiatowymi (akacja) i niezwykle długim finiszem.
To naprawdę temperamentne wino, które znakomicie się starzeje, jak zresztą większość Chablis.
Czego nie widać w młodym wieku, pokaże się obficie w późniejszym czasie.
Można trzymać w piwnicy, średnio 5-8 lat, ale nawet 12 może mu tylko pomóc.

Szczegóły produkcji
Winogrona zebrano ręcznie i wyciśnięte.
Fermentacja alkoholowa rozpoczyna się w kadziach z nierdzewnej stali z dodatkiem specjalnie wyselekcjonowanych drożdży.
Po 3 dniach, około 15 % soku przepompowywuje się do dębowych beczek, gdzie fermentacja jest kontynuowana.
Wino, które zostaje w stalowych kadziach, fermentuje jeszcze przez 7-10 dni w kontrolowanej temperaturze 18 do 20°C, aby zachować jak najwięcej owocowych aromatów.
Następnie dla całości zachodzi fermentacja jabłkowo-mlekowa.
Potem wino dojrzewa na osadzie drożdżowym przez kolejne 10 miesięcy.

Podawać do
Dań takich jak wszelkie ryby w sosie śmietanowym lub marynacie, a szczególnie szczupak.
Wspaniałe również z owocami morza, np. homarem, krewetkami czy langustynkami.

Napisz recenzję

Uwaga: Nie używaj HTMLa!
    Źła           Dobra

Tagi: charles, chablis, 1er cru, montmains, wine, white, białe, wytrawne, dry, france, francuskie