AKASHI Single Malt Whisky
- Dostępność: W magazynie
-
369.00 ZŁ
Kraj | Japonia |
Pojemność | 0,5l |
Alkohol | 46% |
Akashi Whisky jest produkowany w Eigashima Shuzo, pierwszej japońskiej destylarni, która uzyskała licencję na wytwarzanie whisky w 1919 roku.
Whisky Akashi jest jedyną whisky na świecie, którą produkuje Toji (mistrz w sztuce tworzenia sake), wprowadzając metodologie tworzenia sake do procesu wytwarzania whisky. Stosowana kadź destylacyjna jest mniejsza niż używana przez szkockie i inne japońskie destylarnie, co z kolei obniża poziom oleju fusel (produktu ubocznego w procesie fermentacji alkoholi). W rezultacie, whisky Akashi nie wymaga tak długiego procesu starzenia.
Prezentowana edycja jest whisky stworzoną w 100% ze słodowanego jęczmienia destylowana w gorzelni Eigashima w pobliżu miasta Kobe na wyspie Honsiu.
Dojrzewanie trwa łącznie pięć lat, najpierw whisky spędza dwa lata w hiszpańskich beczkach po sherry i kolejne trzy lata w beczkach typu Hogsheads.
Edycja limitowana - zabutelkowano jedynie 4500 sztuk tego trunku.
Zapach: Słodowy, nuty drzewne, dym, nektarynki, sherry.
Smak: Owocowy, kremowa wanilia, miód, pietruszka, drobny dym torfowy.
Finisz: Długotrwały, słodki, nuty drzewne, ślady wanilii.
Informacje | |
Kraj | Japonia |
Pojemność | 0,5l |
Alkohol | 46% |