WHISKY Scapa 16 YO 48,3% 0,7L
- Dostępność: W magazynie
-
530.00 ZŁ
Kraj | Szkocja |
Region | Orkady |
Pojemność | 0,7L |
Alkohol | 48,3% |
Wiek | 16 lat |
Rodzaj whisky | Single Malt |
Destylarnia Scapa została założona w 1885 roku przez McFarlane’a i Townsenda, z widokiem na spokojny akwen Scapa Flow. Townsend był chemikiem, który zajął się gorzelnictwem, natomiast McFarlane wcześniej pracował w destylarni Highland Park. To jedna z najbardziej wysuniętych na północ szkockich destylarni. Położona na wyspie Mainland na Orkadach. Wyspa już w XIX wieku miała dobre połączenia transportowe – jedną z pierwszych dróg w Szkocji oraz port, z którego kursowały parowce do głównych portów lądowej części Szkocji. O wyborze lokalizacji dla destylarni zadecydowało źródło wody Orquil Springs, doprowadzonej do destylarni rurami z odległości ok. półtorej mili. Nazwa Scapa pochodzi od nordyckiego słowa oznaczającego łódź.
Scapa to jedna z ostatnich ręcznie obsługiwanych destylarni, pracująca przez całą dobę. W przeciwieństwie do innych destylarni na wyspach nie używają torfu do suszenia słodu. Fermentacja jest długa, trwa 160 godzin, czyli prawie 7 dni. Daje to owocowy profil whisky. Destylacja odbywa się w jednej parze alembików. Do pierwszej destylacji wykorzystywany jest alembik typu Lomond, będący już jedynym ocalałym egzemplarzem tego typu alembiku używanym do produkcji szkockiej whisky. Zainstalowany w 1959 roku ma szerszą i wyższą szyję, czego efektem jest bogatszy, bardziej owocowy new make spirit. Whisky Scapa dojrzewa głównie w beczkach pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu z Tennessee i Kentucky.
Informacje | |
Kraj | Szkocja |
Region | Orkady |
Pojemność | 0,7L |
Alkohol | 48,3% |
Wiek | 16 lat |
Rodzaj whisky | Single Malt |