Lama di Pietra Nero di Troia
- Dostępność: W magazynie
-
75.00 ZŁ
Kraj | Włochy |
Region | Puglia IGP |
Szczep | Nero di Troia |
Barwa | Czerwone |
Smak | Wytrawne |
Pojemność | 0,75 litra |
Alkohol | 13% |
Lama di Pietra jest wytwarzane w regionie Puglia w 100% ze szczepu Nero di Troia. Jest to szczep autochtoniczny, o potencjale dawania wysokiej klasy złożonych win - powraca on stopniowo do łask po okresie, gdy był wybierany przez bardziej plenne i pospolite odmiany. Krzewy rosną w północnej części Apulii, gdzie terroir pomaga zachować względny chłód i zatrzymywać wodę podczas bardzo gorącego sezonu letniego. Winogrona zbierane są w drugiej połowie października, po czym leżakują 10 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino to charakteryzuje się intensywną czerwoną barwą z fioletowymi refleksami. Roztacza bogaty aromat ciemnych owoców czereśni oraz jeżyn. Na podniebieniu dobrze zbudowane, miękkie z subtelnymi taninami. Doskonały partner do dań z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz jako dodatek do serów.
Informacje | |
Kraj | Włochy |
Region | Puglia IGP |
Szczep | Nero di Troia |
Barwa | Czerwone |
Smak | Wytrawne |
Pojemność | 0,75 litra |
Alkohol | 13% |
Tagi: lama di pietra, nero di troia, włoskie wino, wytrawne wino, puglia, apulia,