**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.

WINO Kurni

To rzemieślnicze czerwone wino z regionu Marche powstało w 100% z winogron Montepulciano. Fermentacja przebiegała spontanicznie na naturalnych, miejscowych drożdżach, a następnie wino dojrzewało przez 20 miesięcy w beczkach typu barrique.

KURNI
Pojemność: 0,75 l
1 180,00 zł

Opis produktu

To rzemieślnicze czerwone wino z regionu Marche powstało w 100% z winogron Montepulciano. Fermentacja przebiegała spontanicznie na naturalnych, miejscowych drożdżach, a następnie wino dojrzewało przez 20 miesięcy w beczkach typu barrique. W nosie wyczuwalne są eleganckie, złożone aromaty czerwonych owoców leśnych, czarnych oliwek, kawy i tytoniu, z subtelnymi nutami kredy i balsamicznych pędów sosny. Na podniebieniu wino zachwyca wyjątkową koncentracją, głębią i finezją aromatyczną. Choć jest intensywne i pełne, nie ma w nim ani śladu powierzchownej słodyczy - to trunek wyrafinowany i lekki zarazem, z obecnymi, ale szlachetnymi taninami. W długim finiszu pojawiają się akcenty tytoniu i gorzkiej czekolady. Mimo swojej skoncentrowanej, niemal konfiturowej struktury, pozostaje świeże i soczyste, nieoczywiste, nieuchwytne, a jednak zapadające w pamięć. Winnica Oasi degli Angeli, założona przez pradziadka Eleonory Rossi, znajduje się w malowniczym sercu Marche. Początkowo była to niewielka farma z winoroślami, oliwkami i drzewami owocowymi. W latach 90. Eleonora i jej partner Marco Casolanetti skupili się wyłącznie na produkcji wina. Ich pierwszym wspólnym rocznikiem był Kurni z 1997 roku - nazwany od rodzinnego przezwiska Eleonory. Z biegiem lat Kurni zyskało status kultowego wina. Powstaje wyłącznie z winogron Montepulciano d'Abruzzo pochodzących ze starych krzewów o bardzo niskiej wydajności. Wino emanuje intensywnymi aromatami wiśni, czarnej porzeczki i dojrzałej śliwki, wzbogaconymi nutami skóry, dymu i tytoniu. Dojrzewanie przez co najmniej 21 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu nadaje mu dodatkowej złożoności i wygładza taniny, dzięki czemu jest gotowe do picia już za młodu. To wino o pełnym ciele, głębokim owocowym charakterze i długim finiszu, które świetnie znosi długie leżakowanie - nawet przez dekadę lub dłużej. Idealnie komponuje się z treściwymi potrawami mięsnymi, jak na przykład rigatoni z ragu wołowym.

Szczegóły

Kraj
Włochy
Alkohol
14,5%
Kolor
Czerwone
Rodzaj
Wytrawne
Szczep
Montepulciano