**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
WHISKY Scapa 16 Y O
Destylarnia Scapa została założona przez McFarlane'a i Townsenda w 1885 roku i miała widok na spokojny akwen Scapa Flow. Townsend pracował jako chemik, a McFarlane pracował w destylarni Highland Park. To jedna z najbardziej wysuniętych destylarni na północ w Szkocji.
Opis produktu
Destylarnia Scapa została założona przez McFarlane'a i Townsenda w 1885 roku i miała widok na spokojny akwen Scapa Flow. Townsend pracował jako chemik, a McFarlane pracował w destylarni Highland Park. To jedna z najbardziej wysuniętych destylarni na północ w Szkocji. Obecnie znajduje się na wyspie Mainland na Orkadach. Już w XIX wieku wyspa była dobrze połączona z innymi miastami, ponieważ była to jedna z pierwszych dróg w Szkocji i port, z którego parowce kursowały do głównych portów na lądzie Szkocji. Woda z Orquil Springs, która jest dostarczana do destylarni rurami z odległości około półtorej mili, była głównym czynnikiem determinującym lokalizację destylarni. Nazwa Scapa pochodzi z nordyckiego słowa „łódź”.
Jedną z ostatnich ręcznie obsługiwanych destylarni jest Sapa. Nie używają torfu do suszenia słodu, w przeciwieństwie do innych destylarni na wyspach. Fermentacja trwa wiele godzin, czyli prawie siedem dni. Poprawia smak whisky. Jedna para alembików jest używana do destylacji. Do pierwszej destylacji używany jest alembik typu Lomond, który jest jedynym alembikiem używanym do produkcji szkockiej whisky. Zainstalowany w 1959 roku, ma szerszą i wyższą szyję, co daje bardziej bogaty i owocowy nowy styl. Whisky Scapa dojrzewa przede wszystkim w beczkach pierwszego napełnienia z dębu amerykańskiego z Tennessee i Kentucky.