**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.
WHISKY Bowmore Legend
Wytwórnia whisky Bowmore znajduje się na wyspie Islay w Szkocji. Najstarszą gorzelnią na wyspie i w całej Szkocji, Destylarnia, powstała w roku 1779. Jest w Bowmore, największym miasteczku na wyspie, nad zatoką Loch Indaal
Opis produktu
Wytwórnia whisky Bowmore znajduje się na wyspie Islay w Szkocji. Najstarszą gorzelnią na wyspie i w całej Szkocji, Destylarnia, powstała w roku 1779. Jest w Bowmore, największym miasteczku na wyspie, nad zatoką Loch Indaal. David Simpson założył gorzelnię oficjalnie, wybudując na swojej posesji aparaturę destylacyjną za zgodą władz. William i James Mutter, konsulowie Portugalii i Brazylii w Glasgow, byli kolejnymi właścicielami Bowmore. Ponieważ posiadał własny parowiec, którym sprowadzał jęczmień i węgiel na wyspę, a następnie wywoził trunek z wyspy, ten człowiek miał znaczący wpływ na rozwój Bowmore. W 1890 roku prywatna firma Bowmore Distillery Co. kupiła zakład.
W trakcie drugiej wojny światowej Bowmore udostępnił budynki zakładu wojskowego, aby służyć jako baza dowództwa obrony wybrzeża. Stanley P. Morrison zakupił destylarnię w 1963 roku. Rozbudował i udoskonalił zakład, ale nie usunął starej podłogi do słodowania jęczmienia. Cztery zestawy alembików znajdują się w destylarni Bowmore. Woda z rzeki Laggon, która przepływa przez torfowiska, jest wykorzystywana do produkcji trunku. Trunek leżakuje w piwnicach poniżej poziomu morza, co wpływa na jakość destylatu.
Chociaż Bowmore wytwarza część słodu samodzielnie, Port Ellen jest źródłem więszkości. Bowmore nawilża własne złoża torfu przed słodowaniem, aby wydzielać więcej dymu. Torf jest używany do osuszania słodu, co znacznie wpływa na charakter whisky, który jest bardzo „dymny, torfowy”. Warto zauważyć, że Bowmore to jedyna szkocka destylarnia, w której cała produkcja jest wykonywana na miejscu.
Whisky bez deklaracji wieku pochodzi z pierwszego i wtórnego napełnienia beczek po bourbonie.
Zapach: delikatny zapach torfu, jęczmienia i morza.
Smak: słodowy, łagodny z nutą świeżych przypraw i lekkim dymem.
Finisz składa się z słodkich owoców, morskiej bryzy i odrobiny sosny.