• Nowość

**Uwaga:** Zdjęcie produktu może różnić się od rzeczywistej butelki lub opakowania w zależności od partii produkcji lub rocznika. Zachęcamy do zapoznania się z opisem produktu przed dokonaniem zakupu.

SAKE CHOYA

Choya Sake to tradycyjne japońskie wino ryżowe, produkowane metodą fermentacji ryżu, który wcześniej został zaszczepiony kulturą pleśni Aspergillus oryzae - niezbędną w klasycznym procesie warzenia sake.

4017871800031
Pojemność: 0,7 l
69,00 zł

Opis produktu

Choya Sake to tradycyjne japońskie wino ryżowe, produkowane metodą fermentacji ryżu, który wcześniej został zaszczepiony kulturą pleśni Aspergillus oryzae - niezbędną w klasycznym procesie warzenia sake. Ten lekko słodkawy trunek wyróżnia się łagodnym i harmonijnym smakiem, z delikatnymi aromatami ryżu. Najlepiej smakuje serwowane w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane do 38-40°C, kiedy jego subtelny charakter i ciepłe nuty najlepiej się ujawniają. CHOYA, założona przez rodzinę Kondo w 1914 roku, początkowo zajmowała się uprawą winorośli. W 1959 roku firma podjęła przełomową decyzję o rozpoczęciu produkcji Umeshu - japońskiego likieru śliwkowego, z którego dziś słynie na całym świecie jako jego największy producent. W toku lat zmieniała się baza alkoholowa używana do maceracji owocu ume - od dojrzałego sake (koshu), przez pojedynczo destylowane shochu, aż po jego wielokrotnie destylowaną wersję. Warto wspomnieć, że ume, choć często mylone ze śliwką, to owoc o odmiennych właściwościach - przede wszystkim o wyższej kwasowości (4-5%) w porównaniu do śliwek (1-2%). Choya Sake to świetny wybór dla osób ceniących klasyczne japońskie smaki, idealne zarówno do spokojnej degustacji, jak i jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej.

Szczegóły

Kraj
Japonia